Czereśnie – bogactwo witamin i składników mineralnych w małym owocu
Czereśnie to niewielkich rozmiarów owoce, w których znajduje się prawdziwe bogactwo składników mineralnych i witamin. Ciekawostką jest to, że nie tylko sam owoc charakteryzuje się wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi, ale także ogonki, które zwykle są wyrzucane do kosza na śmieci.
https://www.podkarpackiesady.pl/16-czeresnie-i-wisnie CZEREśNIe – pyszna przekąska
czereśnie jednoznacznie kojarzą się z latem. Z niecierpliwością większość osób czeka na nie cały rok. Sezon niestety jest krótki na czereśnie, cena mimo tego nie jest wygórowana. Gdy tylko owoc pojawia się na drzewkach, można zajadać się nim do woli. Bardzo wiele korzyści niesie ze sobą zjedzona czereśnia, cena zdrowia to pyszny owoc.
Czereśnie – bogactwo witamin i minerałów
Lista dobroczynnych składników, które zawierają czereśnie jest długa. To m.in. wapń, potas, żelazo, jod, magnez oraz witaminy z grupy B, witamina C, beta-karoten. Doskonale orzeźwiają, ponieważ zawierają 80% wody.
Czereśnie – dobroczynne antyoksydanty
Ciemniejszy kolor czereśni świadczy o większej ilości antyoksydantów, o czym warto pamiętać. Owoce te są wyjątkowo słodkie, jednak posiadają niski indeks glikemiczny, czyli IG = 23, a także są niskokaloryczne, ponieważ 100 g owocu to około 60 kcal.
Czereśnie – właściwości prozdrowotne
Czereśnie wykazują wiele prozdrowotnych właściwości.
Czereśnie – korzystny wpływ na układ krążenia
Czereśnie zawierają wysoką zawartość potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca oraz innych mięśni i układu nerwowego. Potas wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi.
Czereśnie – regulacja stężenia cholesterolu we krwi
Czereśnie są źródłem kwercetyny, która jest związkiem obecnym w roślinach i wpływa na regulację stężenia cholesterolu we krwi.
Czereśnie – opóźnienie procesu starzenia się
Dostępne są różne odmiany czereśni. Najlepiej wybierać te koloru bordowego lub ciemnoczerwonego, ponieważ ciemniejszy kolor świadczy o większej zawartości przeciwutleniaczy w owocach. To związki, które chronią przed chorobami, również nowotworowymi oraz spowalniają proces starzenia się organizmu.
Czereśnie – pomoc w walce z artretyzmem
Artretyzm rozwija się między innymi przez niedobór witaminy B5, czyli kwasu pantotenowego. Spożywanie czereśni jest częścią profilaktyki w zapobieganiu pojawienia się dny moczanowej. Chorym zaleca się jedzenie czereśni, aby uzupełnić niedobory witaminy B5.
Czereśnie – odkwaszenie organizmu
Czereśnie wpływają na odkwaszenie organizmy, mają korzystny wpływ na stan skóry oraz funkcjonowanie układu pokarmowego i wpływają na regulację produkcji hormonów tarczycy.
Czereśnie – odmiany
Czereśnie dostępne są w różnych odmianach. Najbardziej polecane są następujące odmiany:
Czereśnia Tamara – stosunkowo nowa odmiana, które dość wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje corocznie i obficie. Owoce są bardzo dużych rozmiarów. Miąższ jest twardy, słodki, soczysty. Najlepiej sadzić drzewko wczesną wiosną lub latem w miejscu ciepłym i słonecznym.
Czereśnia Burlat – wczesna odmiana, dość popularna. Owoce są czerwone i smaczne. Drzewa są odporne na niższe temperatury.
Czereśnia Bűttnera Czerwona (Poznańska) – późna odmiana, która jest odporna na mróz i choroby. Owocuje regularnie i obficie. Owoce są średniej lub dużej wielkości, koloru żółtego z czerwonymi plamkami, słodkie i smaczne.
Czereśnia Justyna – późna odmiana, odporna na mróz i mało wrażliwa na choroby. Owoce są smaczne, ciemnoczerwone i odporne na pękanie.
Czereśnia Kordia – popularna odmiana z ciemnoczerwonymi, dużymi smacznymi o słodkimi owocami. Odmiana wrażliwa na mróz, odporna na choroby.
Czereśnia Karesova – wczesna odmiana o smacznych, ciemnoczerwonych i średniej wielkości owocach. Plonuje dość obficie corocznie. Drzewka wykazują średnią wrażliwość na mróz oraz choroby.
Czereśnia Lapins – późna odmiana z dużymi, smacznymi i czerwonymi owocami. Wrażliwe na mróz i umiarkowanie odporne na choroby.
Czereśnia Merton Premier – Owoce są średniej wielkości, smaczne, słodkie, ciemnoczerwone. Odporne na mróz oraz choroby.
Czereśnia Rivan – wczesna odmiana z owocami smacznymi, o średniej wielkości, ciemnoczerwone. Dość odporne drzewa na niskie temperatury, odporna na choroby.
Czereśnia Sam – odmiana dość późna, owoce ciemnoczerwone, duże. Drzewa odporne na mróz oraz choroby.
Czereśnia Summit – odmiana średnio wczesna z dużymi, smacznymi i jasnoczerwonymi owocami. Odmiana odporna na mróz, niezbyt odporna na choroby. Plonuje corocznie i obficie.
Czereśnia Sylvia – Średnio późna odmiana, ze smacznymi, ciemnoczerwonymi owocami. Drzewka są odporne na choroby i mróz.
Czereśnia Vera – średnio wczesna odmiana z dużymi, smacznymi, ciemnoczerwonymi owocami. Odporna na mróz i mało podatna na choroby.
Warto sprawdzić ofertę sklepu. Dostępne są różne odmiany drzewek, z których urodzi się przepyszna czereśnia. Ceny są bardzo konkurencyjne, a przyszłe owoce warte takiej inwestycji.